nben
   
+47 815 73 723

4G-fart på t-banen

  • 5
  • 19. august 2014

4G-på-t-banenFrem til i dag har t-banens tunnelstrekninger vært dekket med et gammelt 2G-nett. Det gamle nettet har ikke vært dimensjonert for dagens mengder av datatrafikk. «E» symbolet på mobilen, står for Edge, og har vært reisefølge for de fleste reisende med t-banen. Endelig blir dette historie.

2, 3 og 4G inn i t-banevognene

Telenor, NetCom og Tele2 deler på regning av oppgraderingen av nettet i tunnelnettverket i Oslo. Det skal totalt legges 46 km med strålecoax, en kabeltype som fungerer som sender med signaler som blir sendt kontinuerlig inne i tunnelene. Antenneanlegget består av lekkasjekabler på begge sider av tunnelveggene og formidler både 2, 3 og 4g inn i t-banevognene.

Tidkrevende oppgradering

Oppgraderingen i Oslos t-banenett er tidkrevende. For hver 20. meter må det boltes fast kabler i veggen, i over 44.000 meter tunnel. Arbeidet kan kun utføres når tunnelene er stengt, og det vil si i ca. 4 timer per natt.

4G allerede på Grorudbanen

Allerede i januar åpnet den første strekningen med 4G på Grorudbanen. Ettersom denne strekningen var stengt i fjor høst gikk oppgraderingen her noe raskere da arbeidet kunne skje kontinuerlig.

Nå er 4G på plass enda flere steder

Den største oppgraderingen for de fleste reisende skjer nå i disse dager. Raskt mobilnett skal på plass i løpet av august i tunnelen mellom Majorstuen og Grønland, på strekningen mellom Ullevål stadion og Storo og på Furusetbanen mellom Tveita og Ellingsrudåsen. Teknisk Ukeblad har vært ute og testet sentrums strekningene, og kan bekrefte raske datanedlastninger.

I desember kommer enda flere strekninger med 4G nett

Lørenbanen mellom Carl Berners plass og Sinsen, og strekningen mellom Grønland, Tøyen og Carl Bernes plass.
Østensjøbanen (linje 3) mot Mortensrud må vente helt til 2015.
Les mer om utbyggingen på Telenor sine sider »

css.php