3GPP, The 3rd Generation Partnership Project, annonserte før jul å ha spesifikasjonen for 5G klar. 3GPP skriver på egne sider at: Flere selskap fra bransjen har sett frem til lanseringen av spesifikasjonen og uttaler at «Ferdigstillelsen av den første 5G NR (New Radio)-standarden gir startsignalet for den globale mobilindustrien om å starte fullskalautvikling av 5G NR for massemarkedet med kommersiell distribusjon allerede i 2019.»

Mobilselskapene bak uttalelsen

China Telecom, China Unicom, Deutsche Telekom, Ericsson, Fujitsu, Huawei, Intel, KT Corporation, LG Electronics, LG Uplus, MediaTek Inc., NEC Corporation, Nokia, NTT DOCOMO, Orange, Qualcomm Technologies, Inc., Samsung Electronics, SK Telecom, Sony Mobile Communications Inc., Sprint, TIM, Telefonica, Telia Company, T-Mobile USA, Verizon, Vodafone og ZTE.

Førstemann med 5G

Alle konkurrerer om å være først ut med 5G. De Amerikanske mobiloperatørene AT&T og Verizon konkurrerer om å bli først ut med 5G-tjenester. AT&T har annonsert at de forventer å være den første med lansering av mobile 5G-tjenester på et dusin markeder innen slutten av 2018. Verizon annonserte samtidig at de vil lansere sine første kommersielle 5G-tjenester i Sacramento, California, i andre halvdel av 2018, med nettverksløsninger levert av Samsung.

5G allerede testet på norsk jord

I Norge skriver Telenor i en pressemelding at «2017 ble året da vi startet på veien mot 5G-samfunnet». De viser til at i mars 2017 ble 5G testet for første gang på norsk jord. Kongsberg er også lovet å bli første by som får teste 5G. Da åpner det opp for testing av flere områder som selvkjørende busser, droner, nødkommunikasjon, og eHelse.

eRate blogg: 5G-testing i Norge »
eRate blogg: Norge – en arena til å teste 5G for resten av verden? »

3GPP: First 5G NR Specs Approved »
3GPP: Industry support for 3GPP NR announcement »
Business Insider: AT&T’s and Verizon’s 5G networks are coming this year, and your internet speeds will be insanely fast when they arrive »
Telecompaper: AT&T, Verizon prepare for 5G commercial launch later in 2018 »
Pressemelding fra Telenor: Mot full 4G – startskudd for 5G »

css.php