Post- och Telestyrelsen (PTS) i Sverige har varslet et vedtak mot Telia i Sverige. De pålegges å behandle all internettrafikk likt når datapakken i mobilabonnementet er brukt opp. Dermed kan EUs ett år gamle regelverk for nettnøytralitet sette en stopper for tilbudene deres som «Fri surf på sociala medier».

Svenske medier protesterte

I våres ble det kjent at Telia i Sverige tilbød gratis datatrafikk brukt på Facebook, Instagram, Whatsapp, Messenger, Twitter og Kik. To av abonnementene deres trekker fra datatrafikk brukt på de aktuelle sosiale medienes sider og apper fra kundenes månedlige datapakke. Svenske medier protesterte voldsomt på de nye abonnementstilbudene. PTS så nærmere på Telias tilbud at nettnøytralitetsreglene ble innført 30. april og har nå altså varslet et vedtak mot praksisen.

EUs nettnøytralitetsregler og innovasjon

The Body of European Regulators for Electronic Communications (BEREC) utviklet nettnøytralitetsreglene for å gi retningslinjer for teleaktørene i EU. Nettnøytralitetsreglene skal sikre sluttbrukernes rett til et åpent Internett og at operatørene skal behandle all internettrafikk likt. I følge PTS skal regelverket sørge for et åpent Internett som motor for innovasjon. Grunntanken er at det er sluttbrukerne og ikke internettleverandører som skal velge hvilke tjenester og applikasjoner som kan brukes.

Operatörer ska behandla internettrafik likvärdigt enligt beslutsförslag från PTS »

eRate 01.09.2016 Europeiske retningslinjer for nettnøytralitet »
eRate 20.04.2016 Gratis surfing på Facebook? »
eRate 28.12.2015 Nettnøytralitetsreglene på plass innen 2016 »
eRate 24.11.2014 Retningslinjer for Nettnøytralitet »

css.php