Historisk sett er vi mennesker mest vant med lineær utvikling. Databølgen med robotisering og digitalisering skjer eksponentielt. Eksponentiell vekst eller eksponentiell økning er når en størrelse øker med en fast prosent over like store tidsrom. (def. Wikipedia). Dette vil si at i starten er det liten økning, men på et punkt eksploderer utviklingen.

Lineær versus eksponentiell utvikling

Lars Rinnan, CEO i Nextbridge group AS, visualiserer lineær versus eksponentiell vekst på en virkningsfull måte. Om man tar 30 skritt med en lineær utvikling vil det tilsvare sirka 30 meter, men 30 skritt med en eksponentiell vekst vil tilsvare 1.073.741.824 meter. Rinnan påpeker at det er flere kriterier som tilrettelegger for den eksponentielle veksten innen robotisering og digitalisering. Kostnaden har gått kraftig ned for transistorer, lagring og dataoverføring. Dermed har vi masse data og prosesseringskraft i tillegg til flere rimelige overføringsmåter.

Roboter som software og hardware

Danske Version2 skrev nylig at de opplever det som et problem at media visualiserer den digitale utviklingen som skjer i dag med fysiske robotbilder. De mener at det er den kunstige intelligensen, eller software-robotene, som vi ikke direkte ser, som først vil ta over mange av samfunnets funksjoner og konkurrere ut arbeidskraft. Roboter er hardware, mens kunstig intelligens er software. I løpet av de neste tiår er det software-robotene som vil ta over mange arbeidsplasser.

«Flere analyser peger på, at op mod en tredjedel af arbejdsmarkedet kan automatiseres i løbet af de næste 10-20 år. Og det var i løbet af, ikke om,» skriver Kristoffer Stensbo-Smidt, forsker i kunstig intelligens ved DIKU.

Automatiserte tjenester siden 2005

Samfunnet har begynt å kjenne på den eksponentielle veksten av digitaliseringen. Flere og flere tjenester automatiseres og kunstig intelligens er ikke lenger uvanlig hos norske bedrifter. eRate har levert automatiserte arbeidsprosesser siden 2005. Vi inkluderer alle arbeidsprosesser i samme system. Kundene våre sparer derfor både tid og ressurser, samtidig som vi eliminerer feilkilder. Alle prosessene går automatisk; adressesjekk, kredittsjekk, webshops, nettverksoperatør, printhus, bank, inkasso og eksterne rapportsystem.

Lars Rinnan med foredraget «Robotene kommer! Hvordan tilpasse seg?» »
Verison2.dk Debat: Folk skal forstå forskellen på robotter og kunstig intelligens »

css.php