eRate inngår partnerskap med Working Group 2 (WG2) som skal levere kjernenett som tjeneste. Dette skal gi utviklingskraft og nye muligheter, skriver Varog Kervarec for Inside Telecom denne uken. Vi gjengir hele artikkelen «Fant tonen etter Inside-artikkel» med tekst og bilde, etter avtale med Inside Telecom:

Erlend Prestgard i WG2 (til venstre) og Ove Vik i eRate har funnet tonen. Sammen håper de å tilby en kraftfull pakke til videreselgere (MVNO-er) som ønsker å ta satsingen sin et steg videre.

eRate og WG2 har inngått en avtale hvor sistnevnte skal levere mobilt kjernenett som en tjeneste.

Ifølge en pressemelding kommer samarbeidet til å gjøre det mulig for eRate å utvide tilbudet til å inkludere et tilpasningsdyktig og programmerbart, mobilt kjernenett. Dette gir selskapets kunder mulighet til å utvikle egne produkter og tjenester til sine sluttbrukere i enda større grad. Fra før tilbyr eRate billing- og kundehåndteringssystemer.

Daglig leder Erlend Prestgard i WG2 mener eRate er det nærmeste man kommer en «mobiloperatør i boks».
«eRate har så mange systemer på plass fra før. Når de nå legger på kjernenettet fra oss, kan nye kunder nesten få opp et mobilselskap på dagen», sier han.
Dette er en forenkling av sannheten. Bildet illustrerer likevel at det er kort vei fra idé til lansering med eRates pakkeløsning.

Norge, Sverige og Danmark

Både Prestgard og Ove Vik, som er daglig leder i eRate, er opptatt av skaleringsmulighetene når Inside Telecom møter dem for en prat.

«I dag finnes vi i Norge, Sverige og Danmark. Vi mener et standardisert grensesnitt mot kjernenettet bør appellere til kunder som opererer i Skandinavia, ettersom løsningen er veldig skalerbar», sier Vik.

For et halvt år siden fortalte Inside Telecom hvordan eRate omfavnet ideen om e-sim, og at selskapet hadde inngått en avtale med Mitel om levering av bedriftsnett til kunder som etterspør dette.

For Vik og eRate dreier konseptet seg om heldigitale løsninger og plattformer i skyen – en drøm for MVNO-er, altså mobilselskaper uten eget nett, mener han selv.

I dag leverer eRate tjenester til aktører innen mobil, tingenes Internett og maskin-til-maskin-teknologi, både i privat- og bedriftsmarkedet. På kundelista har selskapet flere som de siste par årene har gjort seg bemerket med sin mobilsatsing, som for eksempel Atea mobil, Komplett og Fjordkraft.

Perfekt partner

På spørsmål om de to selskapene kan sies å være i konkurranse med hverandre, svarer Prestgard at samarbeidet er helt i tråd med strategien til WG2. Han er ikke med på at dette er noe selskapet kunne gjort på egne ben.

«Partnerskapet representerer en styrking av vårt selskap. Grunnen til det er at vi har voldsomme ambisjoner om å bli en plattform for mange. Hvis vi skulle gått etter sluttkundene, ville vi endt opp i konkurranse med våre egne kunder», forklarer han.

Han mener både eRate og W2G har tatt på seg «ganske vanvittige jobber».

«Det å skalere en mobiloperatør globalt, er en formidabel oppgave. Det samme kan sies om oppgaven vi i WG2 har tatt på oss, som kan beskrives som å bygge et globalt kjernenett.»

Han mener WG2 knapt kunne funnet en bedre partner. Vik nikker bekreftende, og sier de to umiddelbart snakket samme språk da de møttes første gang.

«Jeg ville finne ut hva i all verden WG2 var, om de var en konkurrent eller om de var en mulig partner. Vi fant fort ut at vi tangerte hverandre i verdikjeden uten å gå i beina på hverandre», sier han.

eRate-sjefen legger til at de har flere kunder som er klare for å teste løsningen.
«Innsalget er allerede gjort. Derfor får vi testet den nye løsningen kjapt», sier han.

Inside Telecom: Fant tonen etter Inside-artikkel »

eRate blogg: Partnerskap for å akselerere innovasjon i mobilmarkedet »
Pressemeldingen: Working Group Two partners with eRate »

css.php