EU-kommisjonen trakk forslaget om begrenset gratisperiode for mobilroaming på tvers av EU- og EØS-land mot slutten av forrige. I følge egne nettsider var det Presidenten Jean-Claude Juncker som ba om at det kritiserte forslaget ble trukket for å kunne jobbe frem et bedre forslag. Europaparlamentets medlem Fredrick Federley sier forslaget kom overraskende på dem. EU-kommisjonens egen talsmann Alexander Winterstein sa senere at Juncker valgte å trekke forslaget på grunn av “feedback received”.

90% lavere roamingpriser

EU-kommisjonen har over flere år annonsert nye og stadig lavere makspriser for samtaler, SMS og databruk i utlandet. Siden 2007 er prisnivået redusert med 90% for bruk av mobiltelefon i EU-EØS-land. Resultatet er at Europeere har endret mobilvanene sine i utlandet, tidligere slo mange av telefonen da de var på reise.

«Roam Like Home» fra 15. juni 2017

Nå ventes siste runde med nye regler fra 15. juni 2017 hvor vi tidligere er lovet «Roam Like Home». I tidligere lovnad om gratis strømming i EU- og EØS-land var det ingen som nevnte om begrensninger. Derfor har mange også reagert på forslaget som kom mandag for en uke siden.

Kun 1% reisende vil oppleve begrensninger

Etter mye kritikk av forslaget forrige uke, men før forslaget ble trukket tilbake, publiserte EU-kommisjonen en artikkel på egne sider hvor de skriver om hvorfor de valgte å inkludere begrensninger i forslaget om «Roam Like Home». De skriver at gjennomsnittlig reiser vi 12 dager per år. EU-kommisjonen valgte å være rause å øke antall reisedager til 90 dager per år. De mener at 99% av alle reisende ikke ville oppleve begrensningene.

Begrensninger for å unngå misbruk

De skriver videre at 90 dager kun er et minimum. Mobilaktører kan tilby flere gratis dager, eller se helt bort fra regelen. EU-kommisjonen har lagt til begrensningsreglene av sikkerhetsmessige grunner for å unngå misbruk. Statement by Vice-President Ansip and Commissioner Oettinger on the end of roaming charges in the EU »

EU-kommisjonens egen side der forslaget er trukket tilbake »
Juncker overrules own commissioners on roaming »
Vil ikke akseptere begrensninger for avgiftsfri mobilroaming »
Trekker omstridt roamingforslag »

css.php