5G vil bli vanlig i 2020, men Europa vil ligge etter både Asia og USA, melder konsulentfirmaet GlobalData i en ny rapport. De har gjort en større undesøkelse som blant annet viser at Europa vil bli en taper i 5G-kappløpet fordi nettoperatørene her først vil jobbe for en best mulig utnyttelse av 4G-nettet.

Vil utnytte tidligere investeringer i 3G og 4G

«Europeiske operatører ønsker å få så mye som mulig tilbake fra de betydelige investeringene som ble gjort i 3G og 4G. Selv om operatørene ser store fordeler med et bedre og raskere nett vil den teknologiske utviklingen foregå i et noe mer bedagelig tempo», forteller Upin Dattani i GlobalData Technology.

Europas første kommersielle Gigabit 4G-nett

Digi.no skriver om det som skal være det første kommersielle Gigabit LTE-nettverket i Europa. Det ble testet på Wembley Stadium i London av Storbritannias største mobiloperatør, EE, sammen med brikkeprodusenten Qualcomm og Sony 5. juli. De oppnådde opp- og nedlastingshastigheter på henholdsvis 110 og 750 Mbit/s.

Asia leder utviklingen av 5G

«2G og 3G ble først og fremst utviklet i Europa, mens det var USA som tok ledelsen på LTE og 4G. I dag er det Asia som leder utviklingen av 5G», forteller Telenorsjef Sigve Brekke til Digi.no. Brekke fortsetter: «Det betyr ikke at vi kommer til å henge etter, men vi vil nok skrive 2020 før vi begynner å putte nytt utstyr inn i basestasjonene.»

Flesteparten med 5G i 2022 – i Sør Korea

Over halvparten av mobilabonnementene vil tilby 5G i Sør Korea i 2022 mens i Europa vil det kun være 7% med samme tilbud, skriver GlobalData i sin rapport. De skriver videre at noen mobilmarkeder som Sør Korea og Japan er tilpasset 5G med omfattende fibertilgjengelighet, småcelleutplasseringer, avanserte 4G-nettverk og støttende lovverk.

19 Gigabit per sekund i Bejing i sommer

Kina har gjennomført sin andre runde av sin nasjonale 5G-testing. Det var teleoperatøren ZTE som satte ny rekord for 5G-hastigheten på over 19 Gigabit per sekund i Beijing i starten av juli.

5G networks will take off in Asia and the US, while European operators seek to make the most of 4G »
5G Technology Overview, Use Cases and Demand Forecast: Addressing Latency, Reliability and Network Density Opens Up New Business Opportunities »

Her har de åpnet Europas første kommersielle gigabit 4G-nett »

In China 5G trials, ZTE hits massive 19 Gbps network speeds »
ZTE demonstrates network slicing, 19Gbps speeds during China 5G trials »
Pressemeldingen 5. juli fra ZTE »

Europa vil ligge etter USA og Asia »
Ser ingen mørke skyer på datahimmelen »

css.php