Vi ønsker oss renere byer, lavere utslipp, flere nye grønne jobber og eksport av teknologi. Derfor har mange europeiske byer gjort store investeringer i infrastruktur. Det er lagt opp til samarbeid mellom myndigheter og profesjonelle aktører for å sette sammen gode løsninger. Dette skjer nå og det går fort.

Electric Cities og elbiler

eRate deltok forrige uke på Nordic EV Summit 2017 i regi av TU event. På konferansen på Union Scene i Drammen 7.-8. februar var det fokus på hvordan myndigheter og næringsliv best kan samarbeide om “Electric Cities” med elbilen i hovedrollen. Ikke så rart at konferansen tiltrakk seg deltakere fra til sammen 21 nasjoner; Norge er best i verden på innføring av elbil og rammevilkår for bruk av elbil.

Utenlandske markeder vil lytte til norske aktører

Norge har et stort volum av elbiler i dag, selv om vi kommer til å bli forbikjørt om noen år. Det er forbilledlig det norske myndigheter har gjort for å skape et grønt skifte. Dette gir mange muligheter for norsk næringsliv til å ta erfaringer og ideer videre ut i verden. Markeder utenlands vil lytte til aktører fra Norge – og det er en tverrpolitisk enighet om at dette skal fortsette i Norge i årene fremover.

Elbilmarkedet i Europa

Det er et sterkt voksende elbilmarked i Europa. Norge leder an med 4,4% av nybilsalget som er elbil eller hybrid. Nederland har passert 100 000 elbiler og Tyskland skal passere 1 million elbiler innen 2022. Det ble fortalt om sterke initiativ i flere europeiske land og at analytikere forventer store volum allerede i 2020 – 2022.

De store spørsmålene

Vi sitter igjen med de store spørsmålene. Hvem er fremtidens eier av ladestasjonene? Blir det en offentlig eller privat infrastruktur? Kanskje får vi se en kombinasjon av eierstrukturer, med både Mc Donalds og Rema 1000 som like gjerne kan være eier eller operatør. Energiselskapene vil også ha sin plass, men kan bli utkonkurrert dersom de ikke finner gode modeller.

Nordic EV Summit 2017 »

css.php