Påsken 2018 byr på mer snø enn normalt de fleste steder med pent og kaldt vær. Telenor forteller i en pressemelding før påsken at de har tatt i bruk 900 MHz-båndet til 4G flere steder. Likevel er det fortsatt viktig å planlegge fjellturen etter fjellvettreglene – uavhengig mobiltelefonen.

Hvorfor ikke bruke mobilen som sikkerhetsutstyr?

I minusgrader kan batterilevetiden på mobilen bli kraftig forringet og i verste fall gjøre mobilen ubrukelig. Dekningsdirektøren Bjørn Amundsen i Telenor forteller at «Batteriet kan være tomt eller uvær kan ha satt mobilnettet ut av funksjon.»

Mobilfjellvettreglene

1. Planlegg fjellturen slik at du ikke er avhengig av mobiltelefonen. Mobildekningen blir stadig bedre, men ikke bruk mobilen som eneste sikkerhetsutstyr.
2. Ikke legg opp til at du har dekning overalt, det stemmer nemlig ikke.
3. Ikke gjør avtaler om å ringe til faste tider. Du kan befinne deg i et område uten dekning.
4. Vær forsiktig hvis du må opp i høyden for å søke dekning. Det kan være fare for ras. I år er det meldt om ekstra stor rasfare.
5. Spar på batteriet – dumt å gå tom før turen er over.
6. Husk lader og eventuell batteripakke/powerbank.
7. Oppbevar mobiltelefon og nødlader nær kroppen. Kulde reduserer batteriets kapasitet og levetid.
8. Hvis du trenger hjelp og ikke har dekning kan du prøve å ringe 112 via en annen operatørs nett (forutsatt av det fungerer). Da må du slå av mobilen, ta ut SIM-kortet, slå på mobilen igjen og ringe 112.
(Kilde: Telenor)

Sjekk dekningen din i Telenors nett »
Sjekk dekningen din i Telias nett »

Kilde: Telenor – fjellvettregler for mobil »
Inside Telecom: 4G i 900-båndet gir bedre bredbånd til fjells »

css.php