11. juni er satt som dato for opphevingen av nettnøytraliteten i USA. Det er det amerikanske forvaltningsorganet Federal Communications Commission (FCC), med lederen Ajit Pai i spissen, som har besluttet fjerningen av nettnøytralitetsreglene. De 5 medlemmene har vært sterkt uenig.

Loven om nettnøytralitet innført i 2015

Det var president Barack Obama som innførte kravet om nettnøytralitet i 2015. Et krav til selskap som håndterer internettrafikk om å behandle all trafikk likt. Nettnøytralitet ble innført for de europeiske landene høsten 2016.

«… en overhengende trussel mot selve Internett…»

Før beslutningen ble tatt 14. desember 2017 sendte 21 internett-pionerer Kongressen et åpent brev hvor de ba om at nettnøytraliteten ble opprettholdt. «Dere skjønner ikke hvordan Internett fungerer», var tittelen på det åpne brevet. I brevet stod det blant annet: «FCCs forhastede og tekniske ukorrekte forslag om å forby nettnøytralitetsbeskyttelsen, uten å sørge for noen erstatning for den, er en overhengende trussel mot selve Internett som vi arbeidet så hardt for å skape.»

Redusert valgfrihet på nett for sluttbrukerne

«En konsekvens av vedtaket er at sluttbrukerne får redusert sin valgfrihet på nettet. De kan ikke lenger bruke nettet til hva de vil», sa Frode Sørensen i Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) til VG.no i desember 2017. «Vedtaket kan påvirke næringslivets motivasjon til å drive innovasjon dersom du som innovatør må konkurrere med store innholdstilbydere som Netflix og Google. De store har råd til å kjøpe seg fordeler, noe som kan bli en etableringsbarriere for mindre selskaper», fortalte Sørensen.

Nettleverandører kan blokkere, ta betalt for tilgang eller gi lavere nettkapasitet

Nettleverandører kan fremover blokkere eller ta betalt for at brukere skal få tilgang til tjenester som Netflix, Facebook, Google eller Amazon. De kan også gi kunder lavere nettkapasitet ved bruk av de samme tjenestene. Innholdsleverandører kan kjøpe seg «forkjørsrett» og bedre kapasitet i nettet.

FCC-lederen fornøyd med opphevingen av nettnøytralitetsreglene

Ajit Pai er FCC-lederen som har kjempet for å fjerne nettnøytralitetsreglene og uttaler i kunngjøringen fra FCC News følgende:

«I strongly support a free and open Internet. And that’s exactly what we’ve had for decades, starting in the Clinton Administration. The Internet wasn’t broken in 2015, when the prior FCC buckled to political pressure and imposed heavy-handed Title II rules on the Internet economy. It doesn’t make sense to apply outdated rules from 1934 to the Internet, but that’s exactly what the prior Administration did.»

«Now, on June 11, these unnecessary and harmful Internet regulations will be repealed and the
bipartisan, light-touch approach that served the online world well for nearly 20 years will be
restored. The Federal Trade Commission will once again be empowered to target any unfair or
deceptive business practices of Internet service providers and to protect American’s broadband
privacy. Armed with our strengthened transparency rule, we look forward to working closely
with the FTC to safeguard a free and open Internet.»

eRate blogg 18. desember 2017: USA opphever krav om nettnøytralitet »

FCC News: Chairman Pai Statement on restoring internet freedom order taking effect »
Digi.no: Nå har USA satt datoen for oppheving av nettnøytralitet »

css.php