Denne uken la EU-kommisjonen frem to forslag til hvordan netthandel over grensene kan forenkles. Målet er å oppheve de juridiske barrierene som i dag gjør det vanskelig å utnytte det indre digitale markedet i Europa. Enklere og moderniserte regler skal gjøre kjøp og salg enklere på nettet mellom EU-land.

2 års reklamasjonstid

I dag er det kun 12 prosent av forhandlerne i EU som driver handel med nettkunder fra andre EU-land. 3 ganger så mange tilbyr netthandel i eget land. Nettbutikker som sender varer til andre land må forholde seg til mange ulike regelverk. Nå skal dette forenkles og forslaget er å øke reklamasjonstiden til 2 år i alle EU-land, samt å gjøre heving av kjøpet enklere for kunden.

Det digitale innholdet skal frem

I tillegg til direktivforslaget om salg av fysiske varer på tvers av landegrensene, har EU-kommisjonen fremmet et forslag om leveranser av digitalt innhold. Lovlig kjøpte filmer, bøker, fotballkamper og tv-serier må kunne tas med uansett hvor en er i Europa. Lovgivningen rundt mediestrømming må også legges til rette. I dag er det mange EU-land som ikke har noen lovgivning som dekker kontrakter tilknyttet digitalt innhold.

Bedre handelsvilkår for nettkunden

Direktivforslaget gir forbrukerne mer rettigheter på nettet. Dette gir dem mulighet til å nyte produkter og tjenester fra andre EU-land uten bekymringer om levering av det digitale innholdet, klagefrister og kontraktsbinding.

Økt strømming verden over

Teknologiselskapet Sandvine forteller at 70 prosent av nettrafikken om kvelden i USA kommer fra ulike strømmetjenester. Netflix er den mest foretrukne leverandøren og YouTube, HTTP, BitTorrent, Amazon Video og iTunes følger etter. Her i Norge melder Altibox om kraftig vekst i strømmetjenestene, med strømmetopp på søndager.

Kilde: Digi.no – Krever greseløs mediestrømming i Europa »
DIRECTIVE – on certain aspects concerning contracts for the supply of digital content »
DIRECTIVE – on certain aspects concerning contracts for the online and other distance sales of goods »
Over 70% Of North American Traffic Is Now Streaming Video And Audio, Sandvine »
Video står for 70 prosent av datatrafikken i USA, Inside Telecom »

css.php