Det første SIM-kortet kom i 1984 og var like stort som et kredittkort. Siden da har SIM-kortet blitt mindre og mindre. SIM står for «subscriber identity module» og lagrer blant annet data om hvem brukeren er og om vedkommende har betalt for tilgang til gjeldende nett. Nå kommer eSIM for fullt. «E’en» står for «embedded» som betyr at SIM-informasjonen blir lagret direkte på enheten i stedet for i et fysisk SIM-kort.

GSMA har satt standarden for eSIM

GSMA ((GSM (Groupe Speciale Mobile) Association) har sammen med flere teleoperatører satt en standard for eSIM. Nå har Telenor, som første operatør i verden, fått sertifisert sin egen eSIM-plattform. Det betyr at de kan nå koble enheter med eSIM til mobilnettet.

Kun fire sertifiserte selskap globalt

«Vi er svært glade for å ha blitt sertifisert. Det er svært strenge sikkerhetskrav til sertifiseringen. Hittil er det bare fire selskaper globalt som er sertifisert. Telenor Norge blir den første operatøren», forteller Berit Svendsen, administrerende direktør i Telenor Norge og leder av Telenor Skandinavia i pressemeldingen fra Telenor forrige uke.

Fjernaktivering av abonnement av mobiloperatør

eSIM gjør leverandørbytte av abonnement både raskere og enklere. eSIM-kortet blir mobilbrukeren sin eiendom og ikke mobiloperatørens. Abonnementet vil bli fjernaktivert av mobiloperatør på eSIM-kortet og mobilbruker slipper å vente på å få tilsendt nytt SIM-kort. Porteringstiden vil kunne gå fra gjennomsnittlig 5 dager til å bli minimal.

Flere oppkoblede ting enn mennesker

Den nye SIM-standarden passer godt til mindre enheter og flere enheter kan knyttes til samme abonnement. «Særlig innenfor tingenes internett og maskin til maskin-kommunikasjon tror vi antall ting som kan kobles på nett vil eksplodere med eSIM. Vi har i dag over én million ting på nett, men snart tror vi det blir flere ting enn mennesker på nett i Norge. eSIM vil bidra til denne utviklingen», sier Ove Fredheim, leder for Telenors bedriftsdivisjon i samme pressemelding.

eRate blogg januar 2017: Første mobilen med eSIM »
eRate blogg februar 2016: eSIM etter GSMA Remote SIM Provisioning-spesifikasjon (RSP) »
eRate blogg august 2015: eSIM forenkler bytte av nettleverandør »

Telenor pressemelding: Første operatør i verden med eSIM-sertifisering »
DN.no: Snart slipper du dette i telefonen din »

css.php