Tross i at mange av oss tenker på Internett som et globalt felleskap er det fortsatt mange mennesker som ikke har tilgang til Internett. Flere steder på jorden er det vanskelig å få fastmontert bakkenettverk, og Internett glimrer med sitt fravær. Nå har selskapet Altaeros lansert sin løsning med fastmonterte ballonger som skal levere mobilnett med en flyvende basestasjon.

Google Loons til “SuperTower”

I 2013 lanserte Google sitt konsept Google Loons for de som bor i grisgrendte strøk. Året etter lanserte Facebook at de jobbet med å utvikle droner, satellitter og lasere som skulle gi Internett til alle. Dermed er ikke Boston-baserte Altaeros først ut med tanken på å forsyne resten av verdens befolkning med Internett. Altaeros har i samarbeid med Ericsson utplassert et «SuperTower» i slutten av 2017 i landlige Maine i USA. Etableringen her hjelper operatørene å distribuere LTE til det lite tilgjengelige samfunnet der.

Flere mobiloperatører

I første omgang er løsningen rettet mot områder i USA som er vanskelig å tilby bredbånd og mobilnett. Utstyret til «SuperTower» skal kunne støtte flere mobiloperatører samtidig.

10.0000 kvadratkilometer med mobildekning

Under ballongen i «SuperTower» er det en basestasjon, som fra 250 meters høyde, kan dekke et område på 10.000 kvadratkilometer. «Et slikt dekningsområde ville normalt krevd mellom 20 og 30 basestasjoner, avhengig av geografi og kapasitetsbehov», skriver IEEE Spectrum.

Selvstyrt ballong

Altaeros «SuperTower» er en selvstyrt ballong som er fylt med helium og er festet i bakken med vaiere. Langs vaierne ligger strøm- og nettverkskabler. Systemet er utstyrt med sensorer som samler informasjon om været i sanntid. Selvstyringssystemet bestemmer deretter hvilken høyde den skal ha, samt i hvilken retning luftskipet skal peke. Blir det for mye vind går ballongen ned til bakken og kundene mister mobilforbindelsen.

Midlertidig nødnett eller bare ekstra kapasitet

«Ettersom løsningen er mobil og kan bli satt opp i løpet av noen dager kan «SuperTower» få flere bruksområder. Den kan bli nyttig for beredskapsetater som trenger midlertidige nødnett ved katastrofer, eller benyttes for å skaffe midlertidig kapasitetsøkning ved store arrangementer som konserter eller rally», skriver nettstedet IEEE Spectrum.

Altaeros Pressemelding: Wireless SuperTowers connect rural areas with mobile broadband »
IEEE Spectrum: Soaring ‘SuperTowers’ Aim to Bring Mobile Broadband to Rural Areas »
Altaeros.com »

css.php