Stiftelsen Elektronikkbransjen viser til ny omsetningsrekord i 2017 på 35,1 milliarder kroner. Trenden er at vi kjøper færre enheter, men bedre kvalitet til høyere pris. Dette gjelder også for mobilmarkedet. Mobilsalget falt med 5 prosent, men mobilomsetningen økte med 8 prosent til 9,7 milliarder kroner.

Flere solgte smarttelefoner

I 2016 kjøpte vi 2 millioner nye mobiltelefoner, mens vi i 2017 kun kjøpte 1,9. I 2017 gikk andelen av solgte smarttelefoner opp, og det er de mer avanserte og dyre som selger best. 1,8 millioner av de 1,9 solgte mobiltelefonene er nettopp smarttelefoner.

Mobiltelefonen blant våre viktigste eiendeler

«Mobiltelefonen er fortsatt blant nordmenns viktigste eiendeler, og vi velger gjerne flaggskipmodellene fra de ulike produsentene. 2017 var også året hvor Samsung og Apple kom med modeller som kostet mer enn 10.000 kroner», forteller Marte Ottemo, kommunikasjonssjef i Stiftelsen Elektronikkbransjen.

Kvinner bytter mobiltelefon oftere enn menn

Trenden er at vi beholder mobiltelefonen våre lengre. For kun få år siden byttet vi ut telefonene omtrent hver 18. måned. Nå beholder vi mobilen i gjennomsnitt 31,1 måneder før vi kjøper ny. Kjøpsmønsteret har også endret seg i hht. kvinner og menn. Nå er det de kvinnelige mobilbrukerne som bytter oftest. De skifter mobiltelefon hver 30. måned mot menn som bytter telefon hver 31,5 måned.

Økning i salget av smartarmbånd og smartklokker

Alderen har også noe å si for hvor ofte vi ønsker å bytte mobiltelefon. Personer under 30 år har i gjennomsnitt sin telefon i to år og en måned, mens de over 50 år bytter sirka hvert 3. år. Salget av smartarmbånd og smartklokker øker også.

Flere aktører på smartklokkemarkedet

«Vi ser at det blir stadig flere aktører på smartklokkemarkedet. På den ene siden får de tradisjonelle treningsklokkene oftere smartfunksjoner på sine toppmodeller, mens på den andre siden har motehus som Michael Kors, Kate Spade og andre nå lansert smartklokker i sine kolleksjoner», sier Ottemo.

Bransjetall og statistikk fra Elektronikkbransjen »
Elektronikkbransjen: Kjempehopp i mobilomsetningen »
Telecomrevy: Kjøper færre og dyrere mobiler »

css.php